Organisatie: BioBieb: Bouw samen met ons je eigen Stekjesruilkast!
organisatie

BioBieb: Bouw samen met ons je eigen Stekjesruilkast!

Non-profit, Informele groep

Wat is nou weer een BioBieb? 
Ingewikkeld gezegd:  “Een innovatief sociaal ecologisch upcycle stadsvergroeningsproject.”  


Simpelweg:  Een stekjesruilkast!  


Die is dan bij voorkeur gemaakt van gerecycled en/of verduurzaamd hout. Hout dat gejut kan worden van straat, uit containers, bij het grofvuil, of van ‘verantwoorde herkomst’ is, volgens de FSC.   


Een BioBieB stekjesruilkast kan alle vormen hebben; ze kunnen van een oude pallet een oude omastoel zijn gemaakt of super strak in de Stijl naar Rietveld, helemaal natuurlijk, of mooi vrolijk worden beschilderd, of een leien dakkie hebben met echte bloemetjes erop, daar houden de bijtjes van. Misschien is een stukje kast zelfs wel een insectenhotel!


Een BioBieb kan je overal neerzetten: Op pootjes langs de weg of aan de wand van je woonwagen, de gevel van je rijtjes huis of wooncomplex. Bij je school of volkstuin, zet gewoon bijvoorbeeld glazen potjes met stekjes op een paar plankjes, die mensen dan gratis mogen meenemen. De potjes kun je bij de oogst weer gebruiken voor de zelfgemaakte rabarberjam, ingemaakte spruitjes of Amsterdamse uitjes. Je kunt er ook zaadjes voor volgend jaar in bewaren. De mogelijkheden zijn eindeloos!


Mensen kunnen dan ook bij jouw Bieb hun eigen stekjes achterlaten, da’s eigenlijk de bedoeling, maar we zijn niet al te streng. Stekjes meenemers die niks te ruilen hebben mogen vrijwillig misschien ook iets doneren via de website of in de bus doen. Maar de bedoeling is gratis, voor niks, noppes, costa nada, niente:  “zero pecunia, mucho petunia”.


BioBieb bouwers bij je thuis!
Je kunt ons vragen om bij je thuis, je school, buurtpark of tuinproject langs te komen. We nemen gereedschap en materialen mee, en natuurlijk onze fantastische mobiele groene werkbank! We gaan samen aan de slag! De kosten proberen we natuurlijk wel zo laag mogelijk te houden, ook door te werken met hergebruikte materialen. Die materialen kun je natuurlijk ook zelf verzamelen. Daarnaast gaat het om schroeven, spijkers, eventueel verf, ophangmateriaal en zo meer.  We vragen een uurvergoeding, een bedrag dat we in overleg afspreken naar draagkracht.  


Van doem secenario naar doe scenario!
De BioBieb is gewoon iets wat je nu zelf kunt doen. Want jij bent de verandering en de grootste invloed die je kunt hebben is je eigen gedrag veranderen. 


Welk soort planten? 
Dat staat helemaal vrij. Je kunt je AH moestuintjes of bloementuintjes in je bieb zetten, maar zelfs stekjes van boomzaden kweken om ze een paar jaar later te planten met een nationale boom plant dag. Gewone kamerplanten mogen ook, en zaad kan ook. Je kunt voor de binnen planten ook een speciaal stekjes rek maken waarmee je ook in de winter kunt doorstekken. In het voorjaar zet je ze dan in de BioBieb buiten. Je kunt ook kiezen voor een bloemen pakket, of speciaal plantjes waar inheemse bijtjes van houden. Je kunt zeldzame planten stekken, vergeten groenten, wilde kruiden, noem maar op!

Illustration
 
Documenten
Deel dit:
Contactpersonen van BioBieb: Bouw samen met ons je eigen Stekjesruilkast!