Informatie, kennis en inspiratie
Op deze kennispagina vind je de nodige informatie om jouw groene buurtinitiatief tot een groot succes te maken! Hieronder vind je een ruim aanbod aan praktische tips en links voor de vergroening van openbare en particuliere ruimtes.
Er is geen standaard pad dat je moet bewandelen om een eigen buurtinitiatief te starten en bij te dragen aan een groener, duurzamer en gezonder Utrecht. Bekijk andere groene projecten op de pagina met buurtinitiatieven en doe zelf inspiratie op. Ook kan je deze buurtvergroeners benaderen met vragen over hun of jouw eigen project. Ben je nieuwsgierig naar alle buurtvergroeners van BuurtNatuur030? Neem dan een kijkje bij Personen. Verschillende mensen geven in hun profiel aan waar hun expertise ligt. Ben je gericht op zoek naar een bepaalde expertise of een product? Of kan jij deze aanbieden, waarmee je anderen kan helpen? Kijk dan in het menu bij 'Vraag & aanbod'.
Heb jij een goed idee om jouw buurt te vergroenen? Meld jouw initiatief - klein of groot - aan op dit platform, zet hem op de kaart en word vandaag nog onderdeel van de groene community!
De gemeente Utrecht is groot voorstander van vergroening en zelfbeheer. Daarom is het mogelijk om voor bepaalde projecten geld aan te vragen via het initiatievenfonds. Dit geldt voor openbare en particuliere ruimtes. Kijk hier of jouw initiatief in aanmerking komt voor het initiatievenfonds. Naast de gemeente zijn er nog meer subsidieregelingen en fondsen die kunnen bijdragen aan jouw groene buurtinitiatief. Kijk of er een passende partij tussen zit en kom met ze in contact. Wil je bekijken welke vergroeningsmaatregelen je allemaal zelf kan nemen? Kijk dan eens op de website van de gemeente.
Daarnaast zijn er in Utrecht tien wijkbureaus te vinden. Bij hen kan je onder andere terecht voor ideeën en plannen voor het verbeteren van de wijk, over zaken en ontwikkelingen die bij jou in de straat of buurt spelen, voor een vraag over betrokkenheid en inspraak en voor het lenen van tuingereedschap. Ga naar de website van de gemeente Utrecht, klik jouw wijk aan en kom in contact met de contactpersoon van jouw wijkbureau.
Heb je een vraag of loop je ergens tegenaan?
Geen probleem! Wij staan klaar om jou te kunnen helpen met jouw groene project.
Download kennis en tips van andere buurtvergroeners. Heb je zelf documenten, lijsten of tips? Mail naar info@buurtnatuur030.nl, dan wordt het toegevoegd aan de downloadlijst.
Bezoek handige websites, getipt door andere buurtvergroeners. Ken jij ook een website die we niet mogen missen? Mail naar info@buurtnatuur030.nl, dan wordt deze toegevoegd.
Vergroening voor particuliere ruimte
Groene gevel of balkon
Heb je geen tuin? Dan kan je aan de slag met je gevel of balkon. Een groen balkon kan zorgen voor schaduw en verkoeling en biedt voedsel en een schuilplaats voor insecten. Ook als je weinig ruimte hebt, zijn er zijn tal van mogelijkheden.
Informatie over (moes)tuinieren zonder tuin
Groen dak
Een groen dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer. Omdat je zorgt voor meer groen in je buurt, draag je met planten op je dak bij aan een gezonde en prettige leefomgeving.
Aanvraag van een subsidie bij de gemeente
Informatie over groene daken
Informatie over een daktuin
Groene tuin
Een groene tuin is het beste voor het milieu. Levend groen zorgt voor minder wateroverlast in natte periodes en verkoeling in hete periodes. Daarnaast is een groene tuin goed voor de biodiversiteit: dieren, vogels en insecten profiteren ervan.
Aanvraag tuintegels ophalen door de gemeente
Informatie vanuit de gemeente
Informatie over een waterproof tuin
Tuintips van Stichting Steenbreek