BuurtNatuur030

Informatie, kennis en inspiratie

Subsidies en ondersteuning

De gemeente Utrecht is groot voorstander van vergroening en zelfbeheer. Daarom is het mogelijk om voor bepaalde projecten geld aan te vragen via het initiatievenfonds. Dit geldt voor openbare en particuliere ruimtes. Kijk hier of jouw initiatief in aanmerking komt voor het initiatievenfonds. Naast de gemeente zijn er nog meer subsidieregelingen en fondsen die kunnen bijdragen aan jouw groene buurtinitiatief. Kijk of er een passende partij tussen zit en kom met ze in contact. Wil je bekijken welke vergroeningsmaatregelen je allemaal zelf kan nemen? Kijk dan eens op de website van de gemeente.

Daarnaast zijn er in Utrecht tien wijkbureaus te vinden. Bij hen kan je onder andere terecht voor ideeën en plannen voor het verbeteren van de wijk, over zaken en ontwikkelingen die bij jou in de straat of buurt spelen, voor een vraag over betrokkenheid en inspraak en voor het lenen van tuingereedschap. Ga naar de website van de gemeente Utrecht, klik jouw wijk aan en kom in contact met de contactpersoon van jouw wijkbureau.

Heb je een vraag of loop je ergens tegenaan?

Geen probleem! Wij staan klaar om jou te kunnen helpen met jouw groene project.

Downloads

Download kennis en tips van andere buurtvergroeners. Heb je zelf documenten, lijsten of tips? Mail naar info@buurtnatuur030.nl, dan wordt het toegevoegd aan de downloadlijst.

Handig om te bekijken

Bezoek handige websites, getipt door andere buurtvergroeners. Ken jij ook een website die we niet mogen missen? Mail naar info@buurtnatuur030.nl, dan wordt deze toegevoegd.

Vergroening voor openbare ruimte

Hieronder vind je enkele voorbeelden van initiatieven voor vergroening in de openbare ruimte.
We verwijzen naar externe websites om je op weg te helpen.

image

Geveltuin

Een strook planten tegen de gevel van een woning noemen we een geveltuin. Heb je geen voortuin en ligt de gevel van jouw woning tegen de stoep? Dan kun je zonder gemeentelijke toestemming een geveltuin aanleggen. Geveltuinen helpen regenwater opvangen en planten en bloemen zijn goed voor de vlinders en bijen. En het ziet er ook nog eens gezellig uit! 

Algemene informatie vanuit de gemeente       
Informatie over het aanleggen van een geveltuin 
Onderhoudstips voor een geveltuin    

image

Boomspiegel

Een boomspiegel is de ruimte rond de voet van een boom. Is een boomspiegel in jouw woonstraat nog leeg? Dan mag je deze zelf onderhouden en beplanten. 

Algemene informatie vanuit de gemeente 
Informatie over het aanleggen van een boomspiegel 
Onderhoudstips en geschikte boomspiegelplanten 
Meedoen met het Nationale Boomspiegelfeest      

image

Plantenbak

Plantenbakken kunnen een straat veel aantrekkelijker en gezelliger maken. Je kan in overleg met je buren een aanvraag doen bij het initiatievenfonds van de gemeente. Je krijgt een plantenbak als er voldoende ruimte is en er geen andere bezwaren zijn.

Aanvraag bij de gemeente 

image

Buurt- en stoeptuin

Een buurttuin is een (groter) stuk openbaar groen dat door bewoners als tuin wordt ingericht en onderhouden. Bij hele brede stoepen zijn soms aan de straatkant perkjes aangelegd. Dit noemen we stoeptuinen. Wil je zelf een stoeptuin maken? Dan moet je stoep wel breed genoeg zijn.

Aanvraag bij de gemeente
Voorbeeld van een buurttuin

Vergroening voor particuliere ruimte

Groene gevel of balkon

Heb je geen tuin? Dan kan je aan de slag met je gevel of balkon. Een groen balkon kan zorgen voor schaduw en verkoeling en biedt voedsel en een schuilplaats voor insecten. Ook als je weinig ruimte hebt, zijn er zijn tal van mogelijkheden.
    
Informatie over (moes)tuinieren zonder tuin 

image

Groen dak

Een groen dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer. Omdat je zorgt voor meer groen in je buurt, draag je met planten op je dak bij aan een gezonde en prettige leefomgeving.

Aanvraag van een subsidie bij de gemeente        
Informatie over groene daken 
Informatie over een daktuin 

image

Groene tuin

Een groene tuin is het beste voor het milieu. Levend groen zorgt voor minder wateroverlast in natte periodes en verkoeling in hete periodes. Daarnaast is een groene tuin goed voor de biodiversiteit: dieren, vogels en insecten profiteren ervan.

Aanvraag tuintegels ophalen door de gemeente 
Informatie vanuit de gemeente 
Informatie over een waterproof tuin 
Tuintips van Stichting Steenbreek 

image