Bericht

Help vogels met een heg: de beste adviezen

Geplaatst op 21 november 2022, 09:46 uur
Illustration

Met een heg helpt u vogels echt. Plant hem nu het niet te koud is en vochtig. Hier vindt u tips voor de beste haagplanten voor vogels, tips bij het plaatsen, de beste bodembedekkers voor eronder en wat te doen als u een kleine tuin heeft.

Oktober en november zijn ideale maanden om een heg (of haag) te planten. Het vriest vaak nog niet en er valt genoeg regen: perfect. Dan kunnen die wortels goed op stoom komen voor het voorjaar.

Heggen geven privacy en beschutting tegen weer en wind. Ze laten wel een klein beetje wind door, zodat ze bij een zuidwester storm niet zo snel omwaaien als schuttingen. Maar heggen komen pas écht tot hun recht als voedselbron en leefgebied voor vogels en de vele andere levende wezens in uw omgeving.

Heeft u een klein tuintje, plant dan een klein hegje. Hier leest u alles wat u moet weten over vogelvriendelijke hagen en waarom u er een zou moeten overwegen.

Een inheemse heg helpt dieren echt
In, op en onder een inheemse heg kunnen wel honderden soorten wilde dieren leven: insecten en andere ongewervelde dieren, kleine zoogdieren, amfibieën, reptielen én vogels. Inheems betekent dat de planten hier van nature voorkomen en dus een sterke relatie hebben met de insecten en vogels die hier leven. Ze kunnen soms niet zonder elkaar.

Na de Tweede Wereldoorlog werden veel hagen op ons platteland vervangen door prikkeldraad of verdwenen helemaal na de ruilverkaveling. (Honderd)duizenden kilometers haag hebben we zo verloren, dus het planten van een inheemse heg in uw tuin helpt de natuur echt.

Tekst: Jeanet van Zoelen, Vogelbescherming Nederland

Lees het volledige artikel en meer tips op de website van NatureToday.

Deel dit: