Bericht

“Een voedselbos mag je soms best een eindje op gang helpen”

Geplaatst op 21 november 2022, 09:39 uur
Illustration

Zoogdieren en vogels spelen een rol in het ecosysteem van een voedselbos. Ze vormen een bedreiging, maar ook een oplossing. Sturen in hun aanwezigheid is dan ook geoorloofd. Dat concluderen masterstudenten van Wageningen University & Research. Opdrachtgever Jeroen Kruit vertelt over de aanleiding voor het studentenproject en hoe de conclusies in te zetten zijn in de praktijk.

Jeroen Kruit van Wageningen Environmental Research is projectleider van het eerste grote wetenschappelijke onderzoek in Nederland naar het belang van voedselbossen als nieuw landbouwsysteem, dat bijdraagt aan het opvangen van de problemen van de klimaatverandering. Dat vierjarige project, waarin verschillende onderzoekspartners met elkaar samenwerken, is nu halverwege. “We kijken naar de opbrengst van voedselbossen voor de boven- en ondergrondse biodiversiteit en de koolstofopslag, in vergelijking met reguliere vormen van landbouw – akkers en weilanden – en met gewoon bos.”

Jonge planten beschermen
Van belang voor dat succes is onder meer om de potentiële bedreigingen van een voedselbos in kaart te brengen. “Veel voedselboseigenaren zijn nog in de opbouwfase”, zegt Kruit. “Voor hen vormen plantenetende zoogdieren een potentieel probleem. Afhankelijk van waar het voedselbos in Nederland ligt, kun je in de eerste jaren te maken krijgen met vraatschade aan jonge aanplant door reeën en hazen. Deze schade wil een boer van nature voorkomen.”

En daar wringt de schoen, want voor een voedselbos is het idee dat je het ecosysteem zijn gang laat gaan.

Lees het volledige artikel op de website van NatureToday. Daar worden de onderzoeksresultaten beschreven en is het onderzoek in te zien.

Deel dit: