Bericht: Utrecht verovert titel Bodemdierenstad van het Jaar
Bericht

Utrecht verovert titel Bodemdierenstad van het Jaar

Geplaatst op 24 oktober 2022, 09:30 uur
Illustration

Utrecht is uitgeroepen tot de ‘Bodemdierenstad van het Jaar’. De stad ontvangt deze eretitel dankzij een hoge score voor de diversiteit aan bodemdieren midden in het centrum én de extra aandacht voor dat onmisbare bodemleven daar. Het is de eerste keer dat de organisatie van de landelijke Bodemdierendagen deze titel uitreikt. Bodemdieren zijn onmisbaar om een stad aangenaam en leefbaar te houden, voor alle inwoners.

Hoe bodemdiervriendelijk is het hart van onze steden? Dat onderzochten stadsecologen, NME-docenten en groenbeheerders bij de Bodemdierendagen Battle of the Cities dit najaar. Van de geselecteerde steden gaat Utrecht er nu met de hoofdprijs vandoor.

Goede runner-ups zijn Rotterdam - met een fantastisch filmpje vanuit de stadhuistuin, Maastricht – met een bijzonder hoge score langs het riviertje de Jeker, en Den Haag. Amsterdam kon door omstandigheden niet alles uitvoeren, maar had wel een bijzondere meting binnen de stadsgrenzen: van 65 waarnemers in de tuinen van het Rijksmuseum.

Met een zoektocht op het Westplein middenin de drukte van de stad scoorde het 14-koppige team van Utrecht het op-een-na hoogste cijfer tijdens de stedenbattle: een 9,1 voor de Tiny Ten. Dat zijn de tien hoofdgroepen bodemdieren die alle citizen scientists zoeken tijdens de Bodemdierendagen.

De stad onderscheidt zich vooral met veel spinachtigen, pissebedden en kevers. Naaktslakken, huisjeslakken en miljoenpoten vonden de Utrechtenaren wat minder. Molshopen ontbraken. Wel werd de gewone rookwants ontdekt. Dit bodembeestje komt pas sinds 1987 in ons land voor, met name in het zuidoosten.

 

Lees het volledige artikel en meer informatie op de website van de Bodemdierendagen.

Deel dit: