"Ringslangen zien onze broeihopen als een hotel" - BuurtNatuur030
Bericht

"Ringslangen zien onze broeihopen als een hotel"

Geplaatst op 15 april 2024, 11:25 uur
Illustration

In het voorjaar valt vooral de bedrijvigheid van de nestenbouwende en broedende vogels op. Maar ook ringslangen hebben voor hun eieren een nest nodig: een broeihoop. Op verschillende plekken in het land helpen vrijwilligers hen een handje. Zo ook afgelopen zaterdag, in het Gagelbos bij Utrecht. En ze tellen de lege eieren van vorig jaar. “Hopelijk vinden we er dit jaar wat meer.”

Mesthopen
De ringslang is een beschermde soort in Nederland en komt op verschillende waterrijke plekken voor. Het is een echte cultuurvolger en maakt dankbaar gebruik van mesthopen. Astrid van den Broek van Utrecht Natuurlijk: “Als ringslangen in een bepaald gebied leven, zegt dat wat over de biodiversiteit. De ringslang is een toppredator die voornamelijk leeft van amfibieën. Als die er onvoldoende zijn, zul je de ringslang niet aantreffen. Voor hun voortplanting zetten ze hun eieren af in zogenaamde broeihopen: plekken waar het lekker warm wordt en waar ze goed beschermd zijn. Nadat de eieren zijn afgezet verdwijnt de ringslang weer en doet de broeihoop de rest. Die hopen vinden ze vaak in mestvalen, composthopen of bladerhopen. Omdat er van die eerste 2 steeds minder zijn, gaan vrijwilligers op verschillende plekken in het land aan de slag om speciaal voor de ringslang broeihopen te maken.”

Broeihopen ontmantelen
Zo ook in het Utrechtse Gagelbos. 12 vrijwilligers van Staatsbosbeheer en Utrecht Natuurlijk staan zaterdagochtend klaar om met harken, scheppen en rieken voorzichtig 3 oude broeihopen te ontmantelen. Met een speurende blik verwijdert ook Wijna de tot compost vergaande resten van de hoop van vorig jaar. “We willen ook weten of ringslangen hiervan gebruik hebben gemaakt. Dat zie je aan de lege restanten van de eieren. Maar als je niet uitkijkt, hark je alles weg.”

Lees het volledige artikel op de website van Staatsbosbeheer.