Activiteit: Uitdeeldag gratis (fruit)bomen door Meer Bomen Nu op Eilandsteede
Activiteit

Uitdeeldag gratis (fruit)bomen door Meer Bomen Nu op Eilandsteede

zaterdag 3 februari 2024 , 10:00 - 15:00 uur
Illustration

De actie
Meer Bomen Nu oogst zaailingen in de natuur en geeft deze een tweede kans. Elke boom maakt namelijk jaarlijkse honderden zaailingen. Denk bijvoorbeeld aan eikels die uitgroeien tot jonge eikenboompjes en beukennootjes tot jonge beuken. De meeste zaailingen overleven het niet, omdat ze teveel concurrentie hebben, of worden weggemaaid. Door deze met elkaar uit te scheppen en gratis weg te geven, kunnen we Nederland sneller en leuker vergroenen! Sinds 2020 hebben we zo al meer dan een miljoen bomen en struiken verplant!

Gratis boompjes
Voor het eerst deelt de nieuwe Utrechtse Bomenhub op Stadsboerderij Eilandsteede van Utrecht Natuurlijk boompjes uit die de afgelopen maanden door vele vrijwilligers zijn geoogst in de natuur. Helemaal gratis! Naast de soorten die we zelf in de parken en bossen in de buurt hebben geoogst, stelt de gemeente Utrecht ook nog eens 1500 fruitboompjes (Appel, Zoete pruim en Krent) beschikbaar voor haar inwoners (voor die fruitboompjes geldt: één per afhaler). Er is dus genoeg te krijgen tijdens deze feestelijke eerste uitdeeldag. 

Alle boompjes (zaailingen) zijn tussen de 50 en 150 cm. Een klein aantal zaailingen past dus gewoon in de fietstas! Kom dus vooral op de fiets als je maar één of enkele zaailingen wilt. 

Aanmelden voor afhalen
Wat je moet doen om je gratis zaailingen en/of fruitboompje te komen halen? Alleen even vooraf aanmelden op de website van Meer Bomen Nu. Vul op deze pagina je e-mailadres in, selecteer hoe laat en hoeveel bomen je wilt ophalen. Je krijgt dan een mail met een QR code, waarmee je de bomen gratis kan halen op jouw gekozen tijdstip! 

Vrijwilligers gezocht:
We hebben hulp nodig om al deze mooie boompjes uit te delen! Kom jij ons helpen? Meld je dan aan als vrijwilligers bij dit uitdeelevenement. Dit kan ook op de website van Meer Bomen Nu! We beginnen meestal een uurtje eerder met de voorbereiding, dus je krijgt van de organisator nog de exacte aanvangstijd te horen.

Praktische informatie:
Kijk voor de beschikbare soorten en praktische informatie op https://bomenplanner.meerbomen.nu/events/1647. Hier kan je je ook aanmelden om bomen te halen, of om te helpen met uitdelen.   

Locatie
Stadsboerderij Eilandsteede
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit:
1 reactie

Joop Van Wijnbergen

wo 24 januari 2024 11:07
Geweldig. Ik ben opzoek naar 2 meidoorn zaailingen van ca. 1 meter. Ik heb het ook doorgegeven op de site waarnaar wordt verwezen. Gaaf!!

Stefan Forsten

do 25 januari 2024 18:19
Dag joop! Hele goed! Als je je hebt aangemeld op de site voor een afhaal-tijdslot, dan komt het helemaal goed. boompjes reserveren kan niet, maar naast meidoorn hebben we ook nog veel andere nuttige soorten die misschien leuk zijn voor. je!