Bericht: Groene verstedelijking: minder papier en meer doen
Bericht

Groene verstedelijking: minder papier en meer doen

Geplaatst op 5 februari 2024, 09:12 uur
Illustration

Natuur vanaf je voordeur; stad en natuur verbinden. Dat is Groene Metropool, een programma van Staatsbosbeheer, dat negen jaar geleden startte. Een symposium ter ere van het afscheid van de trekker ervan – Harry Boeschoten – laat zien dat het gedachtegoed al op meerdere plekken in de praktijk is gebracht. Maar het gaat niet snel genoeg.

Veel voordelen
De voordelen van het verbinden van natuur met stad en dorp zijn legio. Mensen die in een groene buurt wonen en veel buiten zijn, voelen zich gezonder. Meer groen in de stad werkt verkoelend, zorgt voor ventilatie en kan overtollig regenwater makkelijker opvangen. Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor de biodiversiteit. Niet alleen doordat er meer groen is, maar juist ook door de verbinding van natuur die hierdoor ontstaat: het groen-blauwe netwerk.

Alleen samen
Harry Boeschoten vertelt dat het gedachtegoed waarmee hij in 2015 Groene Metropool startte, inmiddels op meerdere plekken is aangeslagen. “Veel verschillende organisaties zijn met stedelijke vergroening aan de gang gegaan en hebben elkaar hierin ook gevonden. Dat is ook heel hard nodig, want dit kan je alleen samen doen. In het begin hadden wij bij wijze van spreken nog het idee dat alle projectontwikkelaars sigaren roken en in dikke auto’s rijden, en dachten zij dat alle boswachters geitenwollensokken dragen. Inmiddels hebben we elkaar gevonden, kennen elkaars en de gedeelde belangen en werken we samen aan het ontwikkelen van natuurinclusieve wijken.”

Lees het volledige artikel op NatureToday.

Deel dit: