Bericht: Joke 't Hart Prijs: Schaduwplanten
Bericht

Joke 't Hart Prijs: Schaduwplanten

Geplaatst op 22 januari 2024, 12:11 uur
Illustration

Een leuke verrassing zo vroeg in het jaar: een buitententoonstelling met botanische kunst uit 2023 won de Joke 't Hart Prijs. Onder de titel 'Uitgelicht!' werden allerlei schaduwplanten afgebeeld door leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland. Het werk werd elegant gepresenteerd in de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht.

Geweldig veel variatie in bladvorm, glans en tint; soms zeer intens gekleurde bloemen, soms ijle elegante bloeitrossen. Het onderwerp ‘schaduwplanten’ was een mooie uitdaging voor de werkende leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland. De vereniging koos het onderwerp voor haar ledententoonstelling 2023. Uitgelicht! was te zien van 30 maart tot 2 juli 2023.

De prijs
De Joke ’t Hart Prijs, voor het verbinden van groen en kunst, wordt altijd aangevraagd door een botanische tuin. Een kunstwerk (beeld, voorstelling of wat dan ook) moet om in aanmerking te komen voor de prijs iets zeggen over de verbinding van natuur en kunst, het moet in een botanische tuin te zien/horen/bewonderen zijn, het verbeeldt/verklinkt de (on)zichtbare wereld van planten, het heeft educatieve waarde oftewel het draagt het bij aan de vergroting van de kennis over planten bij de bezoekers aan de tuinen en is verrassend en speels. De tentoonstelling gooide voor de jury, bestaande uit de directeuren van alle aangesloten botanische tuinen, de hoogste ogen.

Lees het hele artikel op de website van Nature Today

Deel dit: