Bericht: Natuur in de stad: plant & insect
Bericht

Natuur in de stad: plant & insect

Geplaatst op 8 januari 2024, 15:09 uur
Illustration

De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen kiest elk jaar een gezamenlijk thema. Voor 2024 is dat 'Plant & insect'. Door de grote variatie aan bloeiende planten vliegt en kruipt er in botanische tuinen van alles rond. Maak uw lijstje goede voornemens nog wat langer: ga in 2024 regelmatig met de camera op insectenjacht, of doe mee aan citizen science-onderzoek.

Het jaar is nog jong, de Eindejaars Plantenjacht is nog maar net achter de rug en veel insecten zijn er niet te verwachten. Een ongewenste mug in de slaapkamer, gallen op afgevallen eikenblad, misschien een wintervlinder of een per ongeluk gewekte nachtvlinder tussen het openhaardhout. Maar heel lang zal het niet duren voor de eerste hommels rondzoemen en een paar vroege bijen onder de sneeuwklokjes hangen.

Bij planten en insecten denk je misschien als eerste aan bestuiving. De insecten komen voor nectar en/of stuifmeel, en leveren onbewust bestuivingsdiensten. Maar er zijn natuurlijk heel wat insecten die planten als voedsel gebruiken. Ze zuigen sappen op, knagen aan blad of wortel, maken een mineergang of veroorzaken een gal. Weer andere insecten parasiteren op de dieren die de planten belagen, en zo is er meer. De planten halen alles uit de kast om de juiste insecten aan te trekken en om zich tegen ongewenste gasten te verdedigen.

Gewenste gast
De steenhommel die op de onderstaande foto een paarse dovenetel bezoekt, is een gewenste gast. U moet nog even op hem wachten; in november werd de laatste van het afgelopen jaar gezien. Inheemse 'stoepplant' paarse dovenetel bloeit jaarrond en is een welkome voedselbron voor vroeg vliegende insecten. Rond de jaarwisseling werden er veel paarse dovenetels in bloei gezien, en hier en daar werd zelfs al een hommel gespot. Geen steenhommel, maar evengoed verwonderlijk vroeg. Later in het jaar kun je op de paarse dovenetel ook vlinders, bijen en zweefvliegen verwachten.

Lees het hele bericht op de website van Nature Today.

Deel dit: