Bericht: Luc Hoogenstein over voedselrijke grond
Bericht

Luc Hoogenstein over voedselrijke grond

Geplaatst op 12 december 2023, 12:00 uur
Illustration

Tijdens het Herfst Evenement op 30 november jl. vertelde Luc Hoogenstein over hoe hij zijn stuk gemeentelijk groen heeft omgevormd tot een klein, soortenrijk, bloemrijk graslandje. Na afloop kreeg Luc veel vragen, waaronder de terugkomende vraag over welk zaadmengsel hij nu eigenlijk gebruikt had. Daar vertelt hij kort over in dit artikel.

Door Luc Hoogenstein

Het zaadmengsel dat ik gebruikte, is het mengsel van Cruydthoeck dat speciaal geschikt is voor voedselrijke gronden: G2 Bloemrijk grasland - zware grond. Het mengsel is iets anders dan het mengsel dat ik in 2021 gebruikte, en dat is in dit geval een prima ontwikkeling.

Soorten die in onze omgeving niet of nauwelijks voorkomen zijn er uitgehaald waardoor het mengsel nu alleen nog maar soorten bevat die van nature in onze stad voor kunnen komen. De enige uitzondering is kleine ratelaar. Die is in onze stad zeldzaam, maar deze soort heeft een geweldige eigenschap: ze parasiteert op grassen. Het is een halfparasiet, wat betekent dat ze de grassen verzwakt en niet doodt.

Het effect is dat de grassen veel minder uitbundig groeien, waardoor ruimte ontstaat voor andere soorten.

In het mengsel zitten verder plantensoorten die binnen een jaar tot bloei komen, zoals margriet, rode klaver en gele morgenster, en plantensoorten die pas in het tweede jaar tot bloei komen, zoals boerenwormkruid. Een soort die in het mengsel ontbreekt is jakobskruiskruid. Niet geliefd bij paardenliefhebbers omdat de soort in gedroogde vorm voor problemen bij paarden kan zorgen, maar voor insecten een ongelofelijk belangrijke plant. Mijn advies is om bovenstaand mengsel aan te vullen met jakobskruiskruid. De insecten zullen je dankbaar zijn!

Heb jij het mengsel al uitgeprobeerd? Deel je ervaringen onder dit artikel.

En wil je meer inspiratie van Luc? Kom naar de nieuwjaarsborrel op donderdag 18 januari. Voorafgaand de borrel geeft Luc een lezing.

Deel dit:
1 reactie

Joop Van Wijnbergen

vr 15 december 2023 11:04
Na eenmaal zo'n inspiratievolle en heldere presentatie van Luc meegemaakt te hebben is het uitkijken naar een volgende. Utrecht niet alleen vergroenen maar op slimme wijze gelijk natuurlijker maken.