Bericht: Meer doen met groen in jouw buurt? Daag de gemeente uit!
Bericht

Meer doen met groen in jouw buurt? Daag de gemeente uit!

Geplaatst op 1 december 2023, 00:00 uur
Illustration

Zelf je straat inrichten of je favoriete park beheren? Daag je gemeente uit! Het uitdaagrecht komt nu in de wet. “Knappen inwoners een stukje van hun wijk op, dan is dat ook mooi voor de gemeente”, stelt Frank Speel van de VNG. Iemand die daar ervaring mee heeft, is stadsdokter Rini Biemans. Hij daagde gemeente Rotterdam uit om vier groenparken te genezen en bracht de natuur terug in de stad.
Deel deze pagina    
Inwoners kunnen hun gemeente uitdagen en een taak overnemen als ze denken dat het beter, slimmer, leuker of goedkoper kan. Nederland nam deze vorm van participatie in 2019 over van Engeland, waar het ‘Right to challenge’ heet. “Nederlanders maakten tot nu toe alleen weinig gebruik van het uitdaagrecht”, vertelt Frank Speel, programmamanager Lokale Democratie bij de VNG (Vereniging van Nederlandse gemeenten).

Maar nu komt het uitdaagrecht in de wet. Gemeenten moeten in een officieel document (participatieverordening) uitleggen waarom zij wel of niet meedoen aan het uitdaagrecht. “Het is de meest verstrekkende vorm van inwonersparticipatie”, stelt Frank. “Dit recht vergroot de betrokkenheid en maakt inwoners eigenaar van een klein stukje in hun wijk.”

Het betekent volgens Frank dat gemeenten echt moeten nadenken over hoe ze ruimte geven aan ideeën van inwoners en dit moeten motiveren. “Hierdoor komt het betrekken van inwoners nog hoger op de gemeentelijke agenda”, stelt hij. Als inwoners een taak overnemen, krijgen gemeenten ook een andere rol. Ze zijn dan geen regisseur meer, maar krijgen meer de taak van ondersteuner. Daar zijn gemeenten nu nog niet op ingericht. Je moet als gemeente een stukje verantwoordelijkheid uit handen geven en los durven laten. Daar is lef voor nodig en dat is best spannend.” Lees verder op: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=31600

Deel dit: