Persoon: Lidwien Camps

Lidwien Camps

Bewoner, Professional, Verbinder
Mijn werk en hobbies

Ik werk bij de provincie Noord-Brabant voor het programma Wonen werken en leefomgeving, vooral binnen de samenwerking van BrabantStad. Daarnaast zit ik in de redactie van de VPRO Tegenlicht Meet Ups in Utrecht.

Mijn omgeving

Ik waardeer de nieuwe groenvakken in onze straat, die wij als buurtbewoners beheren. Punt van zorg vind ik de hoeveelheid ruimte die geparkeerde auto's innemen in het straatbeeld. Dat gaat ten koste van meer ruimte voor groen. Hoe vinden draagvlak voor alternatieven / de mobiliteitstransitie?

Mijn droom

Mijn droom: steeds meer mensen zetten zich in om de groene kwaliteiten van hun directe leefomgeving te verbeteren, in goede samenwerking met de gemeente. Hierdoor ontstaan veel spontane ontmoetingen in de openbare ruimte en netwerken van gelijkgezinden, die elkaar versterken en met elkaar samenwerken, zodat één plus één minstens drie wordt. In praktische zin: meer groenvakken en delen van parken en plantsoenen ingericht en beheerd door gemotiveerde buurtbewoners, een netwerk van groene ommetjes in de stad en naar het omliggende buitengebied en allerlei andere creatieve ideeën die dit geheel ondersteunen.

Mijn expertise

In mijn werk binnen de provincie Noord-Brabant werk ik samen met (vooral) de 5 grote gemeenten (Breda, Eindhoven. Helmond, 's-Hertogenbosch en Tilburg) en de Brabantse waterschappen samen aan gezonde, groene en klimaatadaptieve verstedelijking. Daartoe heb ik onder meer contact met vergelijkbare netwerken als buurtnatuur030, op verschillende schaalniveaus: Community Breda Stad in een park; Trefpunt Groen Eindhoven; London National Park City / National Park City Foundation (met een wereldwijd netwerk van gelijkgestemde initiatiefnemers). Ook ken ik de initiatiefnemers van Zusterparken Utrechtse Heuvelrug; Frans van den Berg van Zusterpark Voordorp zelfs heel goed (ik help mee met onderhoud van de groenvakken in onze straat). Daarnaast heb ik ambtelijke contacten op strategisch niveau met de  gemeente Utrecht, provincie Utrecht en de ministeries van BZK, LNV en IenW.


Websites: www.brabant.nl; www.brabantstad.nl; www.bredastadineenpark.nl; www.trefpuntgroeneindhoven.nl; www.nationalparkcity.london; www.nationalparkcity.org 

Mijn mogelijkheden

Verbinder

Relevante ervaring

Werven van vrijwilligers.