Activiteit: Kom naar het Wilde Stadscafé: Onkruid – Ongewenst of Onderschat?
Activiteit

Kom naar het Wilde Stadscafé: Onkruid – Ongewenst of Onderschat?

dinsdag 21 mei 2024 , 20:00 - 21:30 uur
Illustration

Op dinsdag 21 mei vertelt botanisch filosoof Norbert Peeters over onkruid. Onkruid, daarbij denken we snel aan ongewenste indringers, planten die volledig hun eigen gang gaan in de tuin of op de stoep. Een ware plaag kunnen deze ‘invasieve exoten’ zijn. Althans, zo zijn we geneigd te denken. Maar Norbert zet daar toch wat vraagtekens bij: hoe kan een plant zo gehaat worden? Zegt dat niet meer over onszelf? Of, nog een stapje verder, zijn wij als mensen niet zelf de invasieve exoten?

In zijn verhaal onderzoekt Norbert deze vragen. Daarmee kijkt hij niet alleen kritisch naar opvattingen over onkruid en planten, maar ook ons mensbeeld in het algemeen. Zo brengt hij een ‘ode aan onkruid’, op een luchtige maar ook kritische wijze. Een verfrissende blik, niet alleen voor individuele natuurliefhebbers maar hopelijk ook voor de stad Utrecht. Nieuwsgierig naar het verhaal van Norbert? Meld je aan via de Bibliotheek Utrecht.

Over de spreker

Norbert Peeters groeide op in de stedelijke omgeving van Zoetermeer, maar als tiener raakte hij al gefascineerd door natuurhistorie. Na een studie archeologie en filosofie aan de Universiteit Leiden lonkte wederom de biologie. Hij schreef meerdere boeken met daarin een filosofische blik op onze relatie met planten als terugkerend thema. Norbert geeft regelmatig lezingen en prikkelt graag door heel gewone zaken kritisch onder de loep te nemen. Want “hoe harder wij onkruid bestrijden, hoe harder het gaat groeien”.

 

Het Wilde Stadscafé wordt georganiseerd door Utrecht Natuurlijk, Milieucentrum Utrecht en GroenmoetjeDoen!, in samenwerking met Bibliotheek Utrecht.

Locatie
Bibliotheek Neude
Kosten
Gratis
Kosten toelichting
Wel graag aanmeldlen via de site van de Bibliotheek
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: