Activiteit: Vergroot jouw soortenkennis | Cursus en excursie speciaal voor jongeren
Activiteit

Vergroot jouw soortenkennis | Cursus en excursie speciaal voor jongeren

vrijdag 1 maart 2024 , 8:00 uur
Illustration

Enig idee wat je ziet als je om je heen kijkt in de natuur? Alleen al in één tuin kunnen ruim 1600 planten en dieren leven. Doe mee met de gratis Kennisspecial: Soorten herkennen en beschermen en ontdek welke planten- en diersoorten in Nederland voorkomen, waar je ze kan vinden en hoe je ze beschermt. Ook leer je meer over de invloed van stikstof en klimaatverandering op de natuur.

Speciaal voor jongeren van 16 t/m 30 jaar oud! Aanmelden kan t/m vrijdag 1 maart 2024.

Voor iedereen van 16 t/m 30 jaar oud organiseren SoortenNL en het Groen Traineeship deze Kennisspecial. Vergroot jouw soortenkennis met online cursusavonden en ga twee keer met de hele groep trainees op excursie naar het strand, de zee en naar het bos. De lessen worden gegeven door professionals van bijvoorbeeld de Zoogdiervereninging en De Vlinderstichting. Je maakt zo meteen kennis met veel groene organisaties!

Onderdelen van de Kennisspecial

 • Theorie: Er zijn 10 online lessen op dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur. We starten met een informatieavond op dinsdag 27 februari. Hier hoor je meer over het programma, wat je kunt verwachten en een deelnemer van afgelopen Kennisspecial vertelt over zijn ervaring. De eerste theorieles is op dinsdag 5 maart. De besproken inhoud van deze lessen is grotendeels vernieuwd en is dus ook interessant voor deelnemers van voorgaande jaren! Iedere les begint met een college over één van de thema’s hieronder. De colleges bestaan uit filmmateriaal en uit presentaties van experts. Daarna stellen we jullie kennis op de proef met een quiz.​
 • Online meet & greet: Elke donderdagavond van 19:30 tot 20:30 uur is er een expert online aanwezig. In dit uur kun je je brandende vragen stellen of een discussie aangaan. Kies minimaal twee onderwerpen en haak aan!
 • Velddagen: Op twee zaterdagen van 10:00 tot 17:00 uur, aan het begin en eind van de Kennisspecial, breng je theorie in de praktijk. Op zo’n dag ontmoet je alle trainees die de Kennisspecial volgen en soortenexperts van de cursusavonden. Een mooie gelegenheid om je netwerk uit te breiden!
 • Organisaties: Als onderdeel van de Kennisspecial ga je 2 keer langs bij een groene organisatie voor een kijkje achter de schermen. Grotendeels is dit op doordeweekse dagen, maandag t/m vrijdag. Een klein gedeelte van het aanbod zal ook in het weekend plaatsvinden. Neem een kijkje achter de schermen bij De Vlinderstichting, EIS, ARK natuurontwikkeling, de Zoogdiervereniging, de Vogelbescherming, IVN Natuureducatie en meer!
 • Weekendopdrachten: Bij iedere les hoort een weekendopdracht, die je alleen of samen met mede-trainees in jouw buurt uitvoert. Bijvoorbeeld zoeken naar een bepaalde soort in jouw buurt en deze filmen, natekenen of observeren.
 • Impact opdracht: Help de natuur in jouw eigen omgeving een handje. Je gaat in groepjes aan de slag met natuurbescherming en/of natuurherstel. De opdracht bepaal je in groepsverband. Uiteraard is er begeleiding vanuit SoortenNL om jullie goed op weg te helpen!

Programma
Bekijk voor het programma van de informatieavonden en data op de website van het Groen Traineeship.

Locatie
De theorielessen zijn online. Voor de weekendopdrachten en gezamenlijke impactopdracht kan je zelf de locatie kiezen. De twee velddagen vinden plaats midden in de natuur. Lekker naar buiten dus!

De Kennisspecial biedt jou

 • Een gratis inhoudelijke cursus op het gebied van soortenkennis ter waarde van €1600,
 • Professionals die je wekelijks het hemd van het lijf kunt vragen.
 • Een groep enthousiaste en gelijkgestemde jongeren om mee aan de slag te gaan.
 • Velddagen onder leiding van soortenexperts.
 • Een kijkje achter de schermen bij verschillende groene organisaties.<
 • Een Groen Traineeship certificaat als bewijs van jouw soortenkennis.
 • Een netwerk van jongeren die zich inzetten voor natuur, milieu en duurzaamheid.

 

Meer informatie en aanmelden kan via de website van het Groen Traineeship. Aanmelden kan t/m 1 maart 2024.

 

De organisatie

De Kennisspecial is een samenwerking van SoortenNL en het Groen Traineeship. 

SoortenNL is hét netwerk op het gebied van natuurbescherming in Nederland. De aangesloten organisaties doen onderzoek naar soorten en hun leefgebieden in Nederland. Al deze organisaties verzamelen informatie samen met duizenden vrijwilligers over alle wilde planten- en diersoorten in Nederland. Hiermee kunnen zowel individuele soorten als hun leefomgeving beter worden beschermd. Dit geldt niet alleen voor natuurgebieden, maar ook voor landbouwgrond en steden.

Het Groen Traineeship is een initiatief van 6 natuur- en milieuorganisaties in Nederland: IVN Natuureducatie, LandschappenNL, SoortenNL, Natuurmonumenten, NIVON/NIVON JONG en de Vereniging van Bos- en Natuureigenaren (VBNE). Samen bieden we jongeren tussen de 16 en 30 jaar oud de kans hun duurzame doelen om te zetten in groene daden. 

Locatie
De theorielessen zijn online. Voor de weekendopdrachten en gezamenlijke impact opdracht kan je zelf de locatie kiezen. De twee velddagen vinden plaats middenin de natuur. Lekker naar buiten dus!
Kosten
Gratis
Leeftijd
Vanaf 16 jaar
omschrijving doelgroep 
Voor iedereen van 16 t/m 30 jaar oud
Deel dit: