Activiteit: IVN Ecosysteemtherapie – leven in symbiose met de natuur
Activiteit

IVN Ecosysteemtherapie – leven in symbiose met de natuur

Tweewekelijks: Op maandag , 19:30 - 21:30 uur
Illustration

Hoe voel jij je verbonden met het landschap en het ecosysteem? Ooit trokken we als nomaden door het landschap, aten we wat daar in het seizoen beschikbaar was en trokken we verder wanneer het lokale ecosysteem ons niet langer kon voeden. Totdat we landbouw ontdekten en op één plek konden blijven. Langzaamaan veranderde onze dagelijkse omgeving van de buitenlucht naar binnenruimtes met muren en plafonds. Nu is de natuur iets dat we bezoeken. Hoe kunnen we als mens weer onderdeel worden van dit systeem?

In de online cursus ecosysteemtherapie verken je je natuurlijke leefomgeving en ontwikkel je nieuwe manieren om hiermee te verbinden. Natuurverbinding gaat namelijk niet alleen over rationele aspecten (het vergaren van kennis over de natuur), maar vooral ook over emotionele aspecten (bijvoorbeeld het ervaren van rust en verwondering). Juist die emotionele relatie is een belangrijk onderdeel om je deel te voelen van iets groters.

Programma
De cursus bestaat uit 3 online cursusavonden (via Zoom). Thuis ga je aan de slag met prikkelende ervaringsgerichte opdrachten.

Cursusavond 1 – Ma. 15 jan 19:30-21:30 – Introductie en onderzoek natuur relaties
Hoe gingen mensen vroeger om met de natuur in Nederland? En onderzoek naar jouw huidige relatie met de natuur.

Cursusavond 2 – Ma 29 jan 19:30-21:30 – Deep mapping
Hoe ziet jouw lokale ecosysteem eruit? Welke geuren, kleuren, geluiden en associaties vormen jouw leefomgeving? Samen maken we een deep map van jouw buurt.

Cursusavond 3 – Ma 12 feb 19:30-21:30 – Verbindingsoefeningen

Hoe worden we meer dan een bezoeker van de natuur? Ervaar ecosysteemtherapie oefeningen in de praktijk om te verbinden met de omgeving.

Testimonial van Edith
”Ik was erg fan van de opzet en de onderwerpen van de cursus. De diverse benaderingen om de natuur en het milieu met respect te benaderen en ook de online samenkomsten met andere natuurliefhebbers waren inspirerend. De vele voorbeelden en vooral de eigen inbreng van Joëlle en Maya hebben geleid tot drie waardevolle avonden over het ecosysteem en de mens. Ik kijk uit naar de volgende cursus.“​

Praktische informatie
De kosten voor de cursus bedragen €20.- 
Aanmelden kan via dit formulier!

Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Leeftijd
Vanaf 16 jaar
start / einde
Gestart op ma 15 januari 2024. Beëindigd ma 12 februari 2024
Deel dit: