Activiteit: Leer tuinieren: thema zomer in de tuin
Activiteit

Leer tuinieren: thema zomer in de tuin

zaterdag 24 juni 2023 , 10:00 - 14:00 uur
Illustration

Lijkt het je leuk om meer te doen met je eigen tuin maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Op Steede Hoge Woerd helpen we je op gang met een aantal thema tuin-werkdagen: werk mee met de tuinders en je leert al doende.
Tijdens de vier thematische tuin-werkdagen leer je van de tuinders van Steede Hoge Woerd. Het is laagdrempelig en heel praktisch: onder begeleiding van de tuinders ga je aan de slag in de tuin, de moestuin of de bloemenpluktuin. Je krijgt een introductie over het onderwerp van die dag, over de werkzaamheden die we deze dag doen en je hebt gelegenheid om vragen te stellen.

Op deze manier heb je een handig opstapje om ook thuis meer met je tuin of op je balkon te doen met (eetbare) planten. Zowel groenten/fruit als vaste planten als eenjarige planten komen aan bod. Voor een deel worden de werkzaamheden bepaald door de tuin zelf: we kijken wat er nodig is en spelen in op het moment. We kunnen dus nog niet exact van tevoren vertellen wat je precies gaat doen.

Thema’s:

  • zaterdag 25 maart: planten en zaaien. De pluktuin wordt uitgebreid, we gaan vaste planten in de grond zetten. Je leert welke planten het zijn, hoe je het beste kunt planten en zaaien en wat het handigste moment is om planten in de grond te zetten. 
  • zaterdag 13 mei: (on)kruid kennen en mee omgaan. Kruid wordt pas onkruid als mensen er last van hebben. Eind mei is de tuin volop in beweging en groeien alle planten lekker door. We hebben onze handen vol om het kruid van het onkruid te scheiden. Je leert hoe verschillende soorten onkruid groeien en hoe je zelf het kruid van het onkruid kunt scheiden.
  • zaterdag 24 juni: zomer in de tuin. De eerste vroege bloeiers zijn al uitgebloeid. We gaan kijken of we gaten in de tuin kunnen opvullen om de tuin zo mooi mogelijk door de zomer te krijgen.
  • zaterdag 7 oktober: oogsten uit de tuin. We hebben al veel kunnen oogsten en we kijken vooruit naar de herfst.
    Je kunt je opgeven voor één thema tuin-werkdag of meerdere. Je mag ook een dagdeel meedoen (geef svp bij je inschrijving aan op welke tijden je er bent). Deelname is gratis. Wij zorgen voor koffie en thee. Neem zelf svp lunch of iets anders mee.

Aanmelden
Er is beperkt plaats. Meld je aan via de website van Utrecht Natuurlijk.

Vaker tuinieren?
Wist je dat je op Steede Hoge Woerd vaker kunt komen tuinieren? Op maandag, woensdag en vrijdag kun je – desgewenst onder begeleiding met trajectbegeleiders – tuinieren. Lees meer over de mogelijkheden op jekuntmeer.nl.

Praktische informatie
Kleding: trek kleren en stevige (dichte!) schoenen aan die tegen een stootje kunnen.
Catering: wij zorgen voor koffie en thee. Neem vooral je eigen lunch mee. Tuinieren maakt hongerig!
Kosten: gratis maar niet vrijblijvend: als je hebt opgegeven dan rekenen we op je komst. Laat het bij verhindering svp weten! Contactgegevens vind je in de bevestiging bij je inschrijving.
Locatie/verzamelpunt: het buitenleslokaal op de tuin van Steede Hoge Woerd. Bereikbaar via het Castellum Hoge Woerd (Hoge Woerdplein 1, Utrecht/De Meern) of de ingangen aan de Vicuslaan (Vicuslaan 1000, Utrecht/De Meern). Er is ruime gelegenheid om buiten de hekken je fiets te parkeren.
Honden: zijn niet toegestaan op de locatie.
Extra informatie: Steede Hoge Woerd is een rookvrije locatie.
Tijden: start is om 10.00 uur, duur tot 14.00 uur.

Locatie
Steede Hoge Woerd
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: