Activiteit

De bodem leeft! Een ontdekkingstocht door de bodem van Rijnvliet

zaterdag 28 januari 2023 , 14:00 - 16:00 uur
Illustration

Een landschapswandeling door Rijnvliet, waar je leert over de bodem onder je voeten. Hoe ziet de bodem eruit en is deze bodem gezond? Samen gaan we op onderzoek uit, om te zien of de bodem leeft en wat er in de bodem leeft?

Hoe meten we dit? Wat is een gezonde bodem en waarom is dit van belang? 

In deze bodem leven miljoenen organisme, bacteriën, schimmels & wormen. Zolang we hier voor zorgen en hun voeden, blijven de bodem en de planten gezond en vitaal. En zodoende ook ons voedsel. Dit kan bijvoorbeeld door zelf compost te maken en dit toe te voegen aan de bodem. We moeten dus het bodemleven gaan voeden. Dit doe je bijvoorbeeld door goede compost te gebruiken.

De bodem is levend en moet goed worden verzorgd, zodra we niet meer goed voor onze bodem zullen zorgen zal het steeds moeilijker worden om gezond eten te produceren en een gezonde leefomgeving in stand te houden. 

De wandeling
In deze wandeling gaan we samen met Laura Laroche (Wageningen University & Research), een expert op het gebied van bodem en bodem gezondheid, samen kijken naar de bodem en leren we hoe we een gezonde bodem kunnen herkennen en gezond houden.

Dit onderzoek is een serie van nulmetingen waarin we de water, lucht & bodem kwaliteit meten zodat we kunnen zien hoe dit zich de komende jaren ontwikkeld. 

Aanmelden
Meld je aan via Rens Spanjaard door een mailtje te sturen met je voorkeursdatum (28 januari of 15 februari) naar Voedselboswachter@metaalkathedraal.nl

Praktische informatie

  • Denk aan gepaste kleding (laarzen, handschoenen en regenjas)
  • Wanneer: zaterdag 28 januari & woensdag 15 februari 
  • Hoe laat: 14:00 tot 16:00 uur
  • We verzamelen bij de buiten keuken in de tuin van Metaal Kathedraal 
  • Kosten: Dit programma is gratis bij te wonen en wordt mede mogelijk gemaakt door stichting Doen
  • Koffie & thee is aanwezig 
Kosten
Gratis
Deel dit: