Activiteit: Wilde Stadscafé Zoönosen
Activiteit

Wilde Stadscafé Zoönosen

dinsdag 8 november 2022 , 19:30 - 21:30 uur
Illustration

Onderwerp: Zoönosen in de stad

Steden worden groener en wilder. Maar heeft dit mogelijk ook nadelige gevolgen? Hoe kunnen we de stad zo inrichten dat we wel de voordelen hebben, maar niet de nadelen?

Na twee jaar SARS-CoV-2 zijn de meeste mensen zich ervan bewust dat dieren infectieziekten bij mensen kunnen veroorzaken. In deze lezing gaan wij dieper in op deze zogenaamde zoönosen, en op de wilde dieren in de stad die hier een rol in kunnen spelen. Welke wilde dieren zijn er in Nederlandse steden? En welke zoönosen zijn daarbij relevant? We leggen uit hoe je besmet kunt raken met zoönotische ziekteverwekkers en hoe je dit kunt voorkomen.

Biografie Miriam Maas

Miriam Maas is onderzoeker bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. Zij doet onderzoek naar zoönosen die door wilde dieren worden overgedragen. Deze wilde dieren variëren van knaagdieren tot invasieve exoten zoals bijvoorbeeld wasberen. Ze is afgestudeerd als dierenarts en heeft promotieonderzoek gedaan naar tuberculose bij leeuwen in Zuid-Afrika.

Biografie Marieke de Cock

Marieke de Cock is vierdejaars PhD student bij het RIVM en Wageningen Universiteit. Ze doet onderzoek naar het effect van stedelijke vergroening op de verspreiding van zoonotische ziekteverwekkers bij ratten (en andere knaagdieren). Haar PhD maakt deel uit van een Europees ‘One Health’ project.

Locatie
Aanmelden op de website bij activiteiten 8 november van Bibliotheek Neude
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: