Bericht: Utrechtse methodiek natuurvriendelijk isoleren nu ook in Overijssel
Bericht

Utrechtse methodiek natuurvriendelijk isoleren nu ook in Overijssel

Geplaatst op 6 februari 2023, 09:11 uur
Illustration

Een jaar geleden introduceerde de provincie Utrecht een nieuwe methode om natuurvriendelijk isoleren mogelijk te maken. Inmiddels hebben veel Utrechtse gemeenten zich hierbij aangesloten. Nu heeft ook de provincie Overijssel de methodiek overgenomen. Hiermee maken ook zij het voor hun inwoners eenvoudiger om huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen bij spouwmuurisolatie te beschermen. Nu meerdere provincies de methodiek gebruiken is ook een nieuwe website gelanceerd: www.natuurvriendelijkisoleren.nl.

(...)

Brug tussen ambities verduurzaming en biodiversiteit
De provincie Utrecht heeft de methode ontwikkeld. Mirjam Sterk, gedeputeerde Natuur en Landbouw: “Wij ondersteunen gemeenten bij de uitvoering van hun verduurzamingsopgave - en hebben tegelijkertijd, op basis van de Wnb, de plicht om zeldzame diersoorten te beschermen. Wij hebben daarom samen met de isolatiebranche de methode ‘Natuurvriendelijk isoleren onder een pre-soortenmanagementplan’ ontwikkeld. Daarmee slaan we de brug tussen onze ambities voor verduurzaming en biodiversiteit én ontzorgen we woningeigenaren. Steeds meer gemeenten in onze provincie doen mee. We zijn blij dat de provincie Overijssel nu ook met deze methodiek gaat werken en ik hoop dat andere provincies zullen volgen.”

Natuurvriendelijk isoleren
In gemeenten met een soortenmanagementplan (SMP) is al een ontheffing van de Wet natuurbescherming actief, ook voor particuliere isolatie. Daarmee wordt de biodiversiteit langdurig beschermd en versterkt. Maar in de meeste gemeenten is er nog geen SMP. Het opstellen van een SMP duurt meer dan anderhalf jaar en biedt dus geen directe oplossing. Daarom heeft de provincie Utrecht het pre-SMP ontwikkeld, waarmee een gemeente een tijdelijke ontheffing kan krijgen tot het SMP-onderzoek afgerond is.

Voorwaarde is daarbij wel dat woningeigenaren kiezen voor ‘natuurvriendelijk isoleren’. Daarbij krijgen vleermuizen en vogels die in de spouwmuren nestelen de kans weg te vliegen, voor de muren gevuld worden met isolatiemateriaal. Dat heet natuurvrij maken. Het isolatiebedrijf zorgt ook voor vervangende verblijfplaatsen voor de dieren en meldt de woning aan om gebruik te maken van de ontheffing. Naast deze verblijfplaatsen van verschillende afmetingen in de woning, plaats de gemeente ook meerdere grotere (kraam) verblijven in de gemeente.

(...)

Lees het volledige artikel op de website van de provincie Utrecht.

Deel dit: