Bericht: Maak van je border een vogelvriendelijke bloemenzee
Bericht

Maak van je border een vogelvriendelijke bloemenzee

Geplaatst op 28 september 2022, 09:55 uur
Illustration

Border is een chic woord voor een rand bloeiende planten langs je grasveld, tuinpad of zithoekje. Die plantenrand verdient een mooi woord, want bloemen maken de tuin mooi en vogelvriendelijk. Prettig: zo’n bloemenzee krijg je ook zonder strak ontwerp en zonder groene vingers. Begin eraan in september en maak een bloemenzee voor jezelf en de vogels.

Er zijn veel misverstanden over het aanleggen van borders. Zo zou je veel dingen 'moeten' doen: vooraf een ontwerp maken, rekening houden met hoe alle kleuren en geuren bij elkaar passen, minstens vijf meter tot je beschikking hebben, er een vorm in zien te krijgen en ook nog alles tegelijk kopen en poten met alle kosten en spierpijn van dien. Nou, dat mag je wel doen, maar dat is allemaal echt niet nodig. Ook zonder groene vingers maak je een mooie border. Niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook een plek waar vogels voedsel kunnen vinden.

Begin in september met een gratis stekje
Heb je een kaal strookje tuin waar je graag bloemen ziet? Wees niet bang en ga gewoon aan de gang. Behalve als het vriest of hoogzomer is. De beste tijd is het najaar, in september en oktober, wanneer de grond vochtig en los is. Maar schroom niet om het hele jaar af en toe een stekje van de buurvrouw te planten. Wanneer het niet vriest, gaat dat vrijwel altijd goed als je genoeg water geeft. Tip voor gratis plantjes: zoek op internet naar: "plantenasiel’ + uw woonplaats."

 

Lees hier het hele artikel met meer tips voor een vogelvriendelijke bloemenzee.

Deel dit: