Bericht: De favoriete planten van Frans van den Berg en Tieneke de Groot
Bericht

De favoriete planten van Frans van den Berg en Tieneke de Groot

Geplaatst op 12 september 2022, 11:48 uur
Illustration

Het kernteam van BuurtNatuur030 sprak met Frans en Tieneke om van hen te horen wat hun favoriete planten zijn om te gebruiken bij Utrechtse vergroeningsacties. Hieronder doet we verslag van het leuke gesprek.

We hebben afgesproken op Griftsteede op een rustige maandagmorgen in de zomervakantie. Frans en Tieneke hebben al diverse vergoeningen op hun naam staan en zijn nu de initiatiefnemers van het vergroenen van de Andrej SacharoWstraat in Voordorp waar bijna 4000 planten en 80 heesters geplant gaan worden in een tot nu toe stenen straat. De straat gaat hierdoor een belangrijke schakel vormen in het ecologische netwerk in de buurt en maakt het straks veel leuker om van de ene groene plek naar de andere te wandelen in Voordorp. Het initiatief sluit aan bij de Zusterparken, de Utrechtse verbinding met het Nationale Park de Utrechtse Heuvelrug. Alle planten die hier neergezet gaan worden zijn zeer geschikte bijenplanten. En dan gaat het vooral om wilde bijen, het accent ligt duidelijk niet op hongenbijen, benadrukt Tieneke.

Frans en Tieneke gaan bij hun projecten uit van 10 tot 12 planten per vierkante meter. En ze werken graag met blokken, of eilanden, met dezelfde plantensoorten. “Dat geeft een rustig beeld en maakt het onderhoud een stuk gemakkelijker” zegt Frans “omdat je dan alle niet gewenste soorten makkelijker kan herkennen en er met de hand uit kunt trekken.” Als ze groter zijn dan is knippen bij de wortel het meest verstandig, want het voorkomt verstoring van de grond, met als gevolg nog meer onkruid. Ook gebruiken ze niet te veel soorten in totaal. Afhankelijk van de grootte van het plantgebied 10 tot 20 soorten maximaal, aangevuld met een bollenpakket zodat bijvoorbeeld hommels ook in het vroege voorjaar nectar van bloeiende planten kunnen eten.

De favoriete planten van Tieneke en Frans:
-Wilde marjolein
-Kattekruid
-Vrouwenmantel
-Kaardebol
-Lavendel angustifolia
-Zwarte toorts
-Rode spoorbloem
-Kruipende smeerwortel
-Gele dovenetel
-Vingerhoedskruid
-Stokroos
-Judaspenning
-Jacobskruiskruid
-Boerenwormkruid
- Geranium Rozanne

Nog meer tips van Tieneke en Frans
- Zet woekerende soorten als wilde marjolein en kruipende smeerwortel in een hoek zodat ze maar één kant op kunnen woekeren en je dit makkelijker in de hand kunt houden.
- Bescherm de planten als ze jong zijn tegen fietsen, auto’s etc. Dan zijn ze vaak nog klein en hebben mensen vaak niet in de gaten waar ze doorheen rijden.
- Druk de grond rondom de plantenwortels goed aan bij het planten en niet de wortels zelf.
- Koop zoveel mogelijk planten die inheems zijn en biologisch gekweekt.
- Op de website van Kas&Co uit Kortenhoef zijn veel goede tips te vinden. Bijvoorbeeld over wat te doen na het tegels wippen

Deel dit: