Bericht: Bestrijd lichtvervuiling. Doe je mee?
Bericht

Bestrijd lichtvervuiling. Doe je mee?

Geplaatst op 17 augustus 2022, 21:42 uur
Illustration

De natuur heeft last van licht in de nacht. Uilen hebben het donker nodig om goed te kunnen jagen, net als vleermuizen die ’s nachts actief zijn. Daarom is Ria Glas met een aantal mensen 6 jaar geleden een burgerinitiatief begonnen om lichtvervuiling in de gemeente te verminderen. Dat had succes! De gemeente zorgt sindsdien bij het plaatsen of vervangen van straatlantaarns ervoor, dat er geen licht verspild wordt. De weg wordt voldoende verlicht, maar niet de wijde omgeving. Armaturen die onnodig licht uitstralen naar boven of naar de berm gebruikt de gemeente sindsdien niet meer. Omdat de komende jaren alles wordt vervangen door Ledverlichting, scheelt dat op termijn heel veel.

Maar we zijn er nog lang niet.
Bij bedrijven, sportvelden en in de tuinen is nog veel te winnen. De verlichting van de sportvelden staan vaak zo afgesteld dat niet alleen het veld verlicht wordt, maar ook het hele park erom heen. Of ze branden als er niet gesport wordt. Ook in de tuinen valt er nog wel het een en ander te verbeteren. Het ziet er misschien mooi uit om een boom van onderen te verlichten met een boomspot maar heeft als resultaat dat er geen vleermuizen meer naar de tuin komen om de muggen op te eten. Kan hij uit als je naar bed gaat?

Ria Glas is nu op zoek naar anderen die willen helpen in de strijd tegen lichtvervuiling door bijvoorbeeld:
    Goede en slechte voorbeelden van bedrijfs- en tuinverlichting vinden
    Contact met de politieke partijen
    Communiceren over lichtvervuiling en voorlichting geven over het voorkomen lichtvervuiling
    Acties hierover bedenken en helpen opzetten en uitvoeren
    Meehelpen met het opzetten en uitvoeren van een campagne voor bedrijven tegen lichtvervuiling
    Onderzoeken van verlichtingsaanbod bij tuincentra en bouwmarkten: is er goede tuinverlichting te koop/welk deel van de tuinverlichting is verantwoord?
Wil je meehelpen om de lichtvervuiling in Utrecht terug te dringen neem dan contact op met Ria per telefoon 06 – 13 03 58 93 of per mail info@natuurlr.nl

Illustration
Verlichting die wijd rondom straalt. De foto boven dit artikel toont verlichting die alleen de weg verlicht en niet de wijde omgeving
Deel dit: